Menu U bevindt zich hier: De omgeving > De Vecht

De Vecht

Wanneer u Weesp in zuidelijke richting verlaat vaart u de Vecht op waar aan beide oevers een mooi landschap is te aanschouwen met molens, forten en de monumentale buiten verblijven van de vroegere Amsterdamse adel en rijke koop mannen. Houdt u bakboord zijde aan dan kunt u Muiden bezoeken of de sluis passeren en het IJsselmeer opvaren.

Houdt u stuurboordzijde aan dan komt u als eerste molen d' Vriendschap tegen uit het jaar 1900 en heeft als functie het malen van graan en is in 1975 totaal gerestaureerd. Direct naast d'Vriendschap staat de molen d'Eendragt uit het jaar 1691 en doet dienst als houtzaagmolen. 


Molens, d'Vriendschap en d'Eendragt 

Na het voorbij varen van de beide molens komt u het plaatsje Nederhorst den Berg tegen wat u de mogelijkheid geeft om te genieten van de zomerzon en een stukje te gaan zwemmen in het glasheldere water van de Spiegelplas. Vaart u door, dan passeert u Nigtevecht met een verbinding naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Rustig varend en genietend van de omgeving bereikt u Vreeland een gezellig dorpje met een mooie omgeving om een wandelingetje te maken en plaats te nemen op een terrasje. Doorvaren mag natuurlijk ook om af te meren in Loenen aan de Vecht voor een wandelingetje of gewoon even in het zonnetje te gaan zitten kijkend naar voorbij varende scheepjes. Net voorbij Loenen aan de Vecht is de Mijndense sluis aan bakboord waar het altijd gezellig druk is met boten en bootjes op weg naar de Loosdrechtse Plassen. Voorbij de Mijndense sluis vaart u Nieuwersluis binnen vanwaar u het Amsterdam-Rijnkanaal over kunt steken naar de Vinkeveense Plassen, zeker de moeite waard om te gaan bezichtigen. Nieuwersluis achter u latend vaart u via Breukelen en Maarssen naar Utrecht waar de Vecht haar oorsprong heeft.

De Vecht met z'n lengte van 40 km is niet de langste rivier van Nederland, maar zeker wel één van de mooiste met vele bezienswaardigheden en bij uitstek geschikt om de wijde omgeving te verkennen. Met zekerheid kan gezegd worden dat u een tocht over de Vecht niet snel zal vergeten.