Menu U bevindt zich hier: De omgeving > Het Gein

Het Gein

Tochtje over het Gein

 

Als we de jachthaven verlaten en het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken varen we het dorpje Driemond binnen en zijn we op de Gaasp belandt van waaruit we het riviertje "Gein" opvaren. Met z'n lengte van ca. 6 km. stroomt dit riviertje tussen Driemond en Abcoude en herbergt een onbeschrijfelijke schoonheid.

Aan weerszijde van het Gein met z'n vele wilgen dat tussen de monumentale boerderijen met achterliggende weilanden kronkelt komen we twee molens tegen. De Broekzijdse Molen aan de noordzijde en de Oostzijdse Molen aan de zuidzijde. Beide molens zijn ingericht voor het bemalen van de polder en geschiedt geheel op vrijwillige basis. 

Broekzijdse Molen

Als we tijdens de tocht goed opletten is het mogelijk een verdwaalde waterschildpad te aanschouwen die zich opwarmt in het zonnetje, rustig varen is dan wel noodzakelijk willen we het beestje niet laten schrikken en doen wegzwemmen. Ook het jagen op rivier kreeftjes door een fuut kunnen we tegenkomen. Na de Broekzijdse Molen komen we de voetgangersbrug tegen, die noord en zuid met elkaar verbindt, we zijn dan ongeveer op de helft van het Gein aangekomen en kunnen we de Oostzijdse Molen aan onze linkerhand al zien staan. Mocht u ondertussen denken om even van het zonnetje en de rust te genieten dan is dat het beste te doen op de brede stukken in het Gein. Aanlegplaatsen zijn er niet maar ankeren kan natuurlijk wel. Houd daarbij rekening met de doorvaart voor andere scheepjes.

 

Wachtplaats voor brug Abcoude, kijkend richting Driemond

Varen we weer verder dan kunt u genieten van de vele waterlelies met hun mooie witte bloemen en de weilanden met koeien, paarden en schapen. Bij het einde van het Gein aangekomen kunt u beslissen om te draaien en terug te varen maar ook om door te varen naar Abcoude om de Angstel op te varen of het Abcoudermeer. Hoe dan ook we wensen u een plezierige en mooie tocht toe, het is zeker de moeite waard.