Menu U bevindt zich hier: Vaarregels > Marifoon

Marifoon gebruik

Het gebruik van een marifoon is niet verplicht, maar het wordt wel geadviseerd om de veiligheid van de scheepvaart te vergroten.  Een marifoon is dan ook aan te raden als u de veiligheid van uzelf en die van anderen serieus neemt. Zeker als u op buitenlandse wateren wilt gaan varen.
Maar om een marifoon aan boord te hebben heb je wél vergunning, certificaat en registratie nodig. Heb je dat niet, dan wordt dat gezien als een strafbaar feit.
Voor die vergunning moet u wèl examen doen. Het volgen van een cursus hiervoor is leuk.
Bent u bezig met een cursus Marifonie, of bent u dat van plan, dan kunt u hier examenvragen bekijken en oefenen. Na Het invullen van de vragen kunt u direct zien welke vragen u goed of fout heeft beantwoordt.

Het gaat te ver om hier een totale uitleg te geven met welke regels en regelgeving u te maken heeft en welk taalgebruik voor u van toepassing is. Het lijkt logisch dat het Nederlands voor u van toepassing is en Duits voor de duitsers en Frans voor de fransen. Maar welke taal wordt er dan gebruikt als het gaat om internationaal scheepsverkeer, dat is en blijft een lastige vraag. In het algemeen gaat men ervan uit dat de taal gesproken wordt van het land waar u vaart en daarmee wordt er eigenlijk gezegd dat u minstens een aantal basisbegrippen moet kennen van de verschillende talen binnen uw vaargebied.

Je zou dus denken dat het beheersen van de duitse taal voldoende is als u met uw schip alleen in Duitsland op vakantie gaat. Maar wat te denken als u daar een frans sprekende kapitein van een ander schip tegenkomt die een melding maakt dat voor u en uw schip is bedoelt? Da's best wel lastig toch?

U kent vast wel die reclame waarin een noodsignaal wordt afgegeven, "Mayday, Mayday, we are sinking" wat zoveel betekend als "Help ons, we zinken".
Het antwoordt wat daarop gegeven wordt is dan niet echt bemoedigend te noemen, "What are you thinking about?" en dat betekent dan "Waar denk je aan?". Zie dit youtube-filmpje.
Hier kun je natuurlijk smakelijk om lachen want het is maar een reclameboodschap. Toch zet dit je aan het denken en het geeft duidelijk aan dat er een internationaal taalgebruik noodzakelijk is.

Helaas zal het nog wel een tijdje gaan duren voor er een internationale taal in gebruik genomen zal worden. Een klein lichtpuntje is er wel en dat is het internationaal spellingsalfabet. Met dit spellingsalfabet kunt u moeilijk uitspreekbare woorden en codes eenvoudig spellen.
Hieronder het gebruikte internationale spellingsalfabet van A tot Z en van 0 tot 9.

Navo spellingsalfabet (letters)


A Alfa H Hotel O Oscar V Victor
B Bravo I India P Papa W Whisky
C Charlie J Juliett Q Quebec X X-Ray
D Delta K Kilo R Romeo Y Yankee
E Echo L Lima S Sierra Z Zulu
F Foxtrot M Mike T Tango    
G Golf N November U Uniform    

 

Navo spellingsalfabet (cijfers)
0  Zero
1  One
2  Two
3  Three
4  Four (fower)
5  Five
6  Six
7  Seven
8  Eight
9  Niner

 

Communicatie