Omgeving

De jachthaven van WV Weesp is gelegen in de kom van Aquamarin. Onze haven is een uitstekend startpunt voor allerlei prachtige tochten over het water. Vanuit onze haven vaart u binnen een mum van tijd naar omliggende plaatsen, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Muiden, Loosdrecht, Vinkeveen, Utrecht, Abcoude en Baambrugge.


Weesp en directe omgeving

Molen ’t Haantje, Smal Weesp

Het historische centrum van Weesp nodigt uit tot het maken van een stadswandeling en het bezichtigen van een van de vele monumenten die Weesp rijk is. Het maken van een fietstocht in de groene omgeving is zeer de moeite waard. Vanuit onze haven bent u zo in Muiden, alwaar u het Muiderslot kunt bezichtigen.

Lange Vechtbrug, Weesp

Weesp is bij uitstek het startpunt voor tochtjes naar het IJsselmeer en randmeren, de Loosdrechtse Plassen en de Vinkeveense Plassen. Ook kunt u een tochtje maken over het Gein of doorvaren naar Amsterdam met z’n vele grachten en het IJ. Om het Gein en Amsterdam te bereiken steekt u het Amsterdam-Rijnkanaal over.

Na genoten te hebben van de rust en natuur kunt u bij terugkomst in Weesp genieten van de talrijke terrassen en restaurants die Weesp rijk is.


De Vecht

Molens De Vriendschap en De Eendragt, Weesp

Wanneer u Weesp in zuidelijke richting verlaat, vaart u de Vecht op richting Utrecht. Langs de Vecht staan tal van molens, forten en monumentale buitenverblijven van adel en koopmannen.

Houdt u stuurboordzijde aan, dan vaart u langs molen De Vriendschap. Deze molen, die wordt gebruikt voor het malen van graan, is in 1900 gebouwd en in 1975 gerestaureerd. Direct naast De Vriendschap staat molen De Eendragt. Deze molen is gebouwd in 1691 en doet dienst als houtzaagmolen.

Na het voorbijvaren van beide molens komt u langs de Zanderijsluis, die toegang geeft tot de Spiegelplas bij Nederhorst den Berg. Even verderop passeert u Nigtevecht met een verbinding naar het Amsterdam-Rijnkanaal.

Rustig varend en genietend van de omgeving bereikt u Vreeland en Loenen aan de Vecht: twee gezellige dorpen waar u mooi kunt wandelen. Net voorbij Loenen aan de Vecht bevindt zich de Mijndense sluis (bakboordzijde) die toegang geeft tot de Loosdrechtse Plassen. Voorbij de Mijndense sluis vaart u Nieuwersluis binnen vanwaar u (aan stuurboordzijde) het Amsterdam-Rijnkanaal over kunt steken naar de Vinkeveense Plassen.

Nieuwersluis achter u latend, vaart u via Breukelen en Maarssen naar Utrecht waar de Vecht haar oorsprong heeft.

De Vecht is met zijn lengte van 40 km niet de langste rivier van Nederland, maar zeker wel één van de mooiste, met vele bezienswaardigheden en bij uitstek geschikt om de wijde omgeving te verkennen. Met zekerheid kan gezegd worden dat u een tocht over de Vecht niet snel zal vergeten.


Het Gein

Molen bij Het Gein

Als we de jachthaven van WV Weesp verlaten en het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken, varen we het dorpje Driemond binnen. Via de Gaasp, het water dat loopt tussen Driemond en Diemen, varen we het Gein op.

Het Gein is ca. 6 km lang en loopt tussen Driemond en Abcoude. Deze rivier, die diverse keren is geschilderd door Piet Mondriaan, herbergt een onbeschrijfelijke schoonheid. Tijdens de tocht over het Gein kunnen we allerlei bijzondere vogels en (met een beetje geluk) zelfs een paar waterschildpadden zien.

Aan weerszijden van het Gein, dat tussen de monumentale boerderijen en achterliggende weilanden door kronkelt, komen we twee molens tegen: de Broekzijdse Molen aan de noordzijde en de Oostzijdse Molen aan de zuidzijde. Beide molens zijn ingericht voor het bemalen van de polder.

Kort na de Broekzijdse Molen bevindt zich een voetgangersbrug die de noordelijke en zuidelijke Gein-oevers met elkaar verbindt. We zijn dan ongeveer op de helft van het Gein en kunnen de Oostzijdse Molen aan bakboordzijde zien staan.

Varen we weer verder, dan kunt u genieten van de vele waterlelies met hun mooie witte bloemen en de weilanden met koeien, paarden en schapen. Bij het einde van het Gein aangekomen kunt u omkeren en terugvaren naar Weesp. Of u kiest ervoor om door te varen naar Abcoude, waar u via de Angstel het Abcoudermeer kunt bereiken.


Tanken brandstof

Wilt u brandstof tanken aan het water, dan kunt u in de omgeving van Weesp (bijvoorbeeld) terecht bij Jachthaven Stichting Muiden of Holland Sport / Nautix (Amsterdam Zeeburg). In deel 2 van de ANWB Wateralmanak vindt u meer adressen.

In de directe omgeving van de haven bevinden zich diverse tankstations waar u met een jerrycan terecht kunt: TinQ, Tango, Esso en BP.


Bedieningstijden van de bruggen en sluizen in de directe omgeving van Weesp

Vaart u vanuit de haven richting de Vecht, dan passeert u diverse bruggen en sluizen. Via de onderstaande links kunt u de actuele bedieningstijden bekijken.